2019 rok pokazał pracodawcom, jak istotną rolę w ich organizacjach odgrywają pakiety benefitów i świadczeń pozapłacowych. Część z nich w świadomości pracowników stanowi już nieodzowny element obejmowanego stanowiska, bez wzbudzania dodatkowych emocji. Firmy sięgają zatem po niszowe i specjalistyczne rozwiązania, które tym razem mogą poprawić samopoczucie pracowników, a także zwiększyć ich efektywność.
Firmy coraz większą wagę przywiązują do zdrowia pracowników. W ramach benefitów oferują okresowe badania diagnostyczne i laboratoryjne oraz konsultacje u wybranych specjalistów. Są także pracodawcy, którzy idą krok dalej, proponując zaawansowane, niszowe badania, wykonywane stosunkowo rzadko, czasem nawet raz w życiu.
POLECAMY
Spółka Zdrowegeny.pl wykonuje tego typu testy, także na zlecenie firm dla ich pracowników. Ma ponad 500 punktów pobrań w całej Polsce, które umożliwiają łatwy dostęp do badań zarówno w dużych miastach, jak i kilkunastotysięcznych miasteczkach. Wybrane testy można także zrealizować drogą wysyłkową. Dodatkowo spółka na życzenie pacodawcy wysyła „mobilne” pielęgniarki do siedziby firmy, które przez cały dzień są dostępne dla pracowników - pobierają krew lub inny materiał biologiczny w przyjaznych warunkach i atmosferze.
Testy na nietolerancje pokarmowe
Jednym z badań, po które sięgają pracodawcy, są testy na nietolerancje pokarmowe. Badanie dokładnie wskazuje, które produkty pokarmowe są nietolerowane przez organizm, a które są dla niego zupełnie bezpieczne. Testy pozwalają również na odnalezienie przyczyn stanów zapalnych o nieustalonym podłożu, m.in. bólu stawów.
Wyniki badań pozwalają na zastosowanie odpowiedniej diety eliminacyjnej lub diety rotacyjnej. Dzięki temu objawy nietolerancji ustępują, a stan zdrowia i samopoczucie pacjenta znacznie się poprawiają. To bardzo istotne, ponieważ długotrwałe nietolerancje pokarmowe związane są z większym ryzykiem wystąpienia takich chorób cywilizacyjnych jak insulinooporność, otyłość czy cukrzyca.
- Badania na nietolerancje pokarmowe cieszą się coraz większą popularnością. Wynika to z przyczyn globalnych – mamy coraz gorszą jakość powietrza, a żywność jest głęboko przetwarzana. Nie bez znaczenia są również indywidualne przyczyny, m.in. dziedziczne zaburzenia odporności i niedoboru witaminy D - mówi Tomasz Karmowski, dyrektor zarządzający w spółce Zdrowegeny.pl.
- Diagnozowanie nietolerancji pokarmowych pozwala na powstrzymanie stanów zapalnych przez poznanie ich źródła, a ostatecznie na przywrócenie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i ograniczenia objawów innych chorób zależnych od jego funkcjonowania – podkreśla ekspert.
Case Study klienta
Spółką, która zafundowała swoim pracownikom testy na nietolerancje pokarmowe, jest Giełda Papierów Wartościowych. Odbiór okazał się bardzo pozytywny. Pracownicy w kilku prostych krokach przechodzili procedurę (rejestracja na badanie i pobieranie krwi trwa maksymalnie 30 minut) i już niedługo później mogli otrzymać analizę swoich wyników. Docenili też możliwości skorzystania z indywidualnej konsultacji.
– Jako Giełda Papierów Wartościowych wiemy, że satysfakcja i zaangażowanie naszych pracowników są niezbędne do rozwoju organizacji. Dlatego dbamy o nie na różnorodnych płaszczyznach funkcjonowania w organizacji. Tym razem szukaliśmy rozwiązania, które w prosty sposób pomoże nam zadbać o zdrowie pracowników bez wprowadzania skomplikowanych procedur czy nadmiernego angażowania ich czasu – badania uniwersalnego dla szerokiego grona pracowników. Testy nietolerancji pokarmowych okazały się do tego bardzo dobrym narzędziem – mówi Katarzyna Jabłońska, dyrektor działu HR Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie.
Badania mikroflory jelitowej.
Kolejnym ciekawym benefitem dla pracowników mogą być badania mikroflory jelitowej. Prawidłowa mikroflora jelitowa ma duże znaczenie dla zdrowia psychicznego i samopoczucia - zaburzenie flory jelit może być powiązane np. z występowaniem depresji, zaburzeń lękowych, nadpobudliwości czy bezsenności. W jelitach wytwarzane jest aż 90 proc. serotoniny - hormonu tkankowego, dzięki któremu jesteśmy w stanie odczuwać euforię i przyjemność.
– Brak odpowiednich bakterii jelitowych znacznie zmniejsza produkcję serotoniny w jelicie, a jej niski poziom wiąże się z obniżonym nastrojem, dekoncentracją, spadkiem energii, rozdrażnieniem, bezsennością czy depresją – wyjaśnia Tomasz Karmowski.
– Badanie mikroflory jelitowej dokładnie określa...
Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań magazynu "HR Business Partner"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych artykułów w wersji online
- Możliwość pobrania materiałów dodatkowych
- ...i wiele więcej!