Zamawianie jedzenia z dostawą popularniejsze niż przed pandemią

Aktualności

Jak wynika z danych raportu ARC Rynek i Opinia, co czwarty Polak chętniej niż przed pandemią zamawia jedzenie z dostawą. 22% osób mieszkających w naszym państwie przynajmniej raz w tygodniu korzysta z tej formy dostarczania posiłków1. Ta tendencja wzrasta, a w związku z tym tworzone są kolejne miejsca pracy dla osób przygotowujących i rozwożących jedzenie do klientów. Jak wygląda sytuacja w segmencie delivery i gdzie szukać pracowników, którzy mieliby obsługiwać ten rynek?

Rynek delivery w Polsce

Według raportu Stava segment dowozów jedzenia w Polsce do roku 2025 ma przekroczyć wartość 10 mld złotych. Pandemia umocniła rynek delivery, który stał się odpowiedzią na ograniczenia w stacjonarnym odwiedzaniu lokali gastronomicznych. Rok 2020 był rekordowy, wartość rynku wynosiła wówczas prawie 9 mld złotych. W 2021 odnotowano 12% obniżenie. Jednak nie było ono związane ze spadkiem tendencji do zamawiania posiłków online, a ponownym otworzeniem restauracji po lockdownie.  Większość podmiotów na rynku dowozów wciąż zwiększa zakres działania i według analiz ekspertów w najbliższym czasie znów przewidywany jest wzrost wartości w tym segmencie.2

Praca dla osób w segmencie delivery

Klienci, którzy zamawiają jedzenie online, chcą, by jego jakość była taka sama jak w punkcie stacjonarnym.  Według raportu Rebel Tang 53,3% badanych zamawia potrawy z miejsc, których wcześniej nie znała, a czynnikami, które wpływają na ten fakt, jest ciekawe menu, darmowa dostawa, opinie innych osób, szybki czas dowozu jedzenia, jak również akcje promocyjne i rabaty cenowe.3 Żeby zadbać o wysoki poziom świadczonych usług, trzeba dysponować doświadczonym personelem.

Jak wynika z Barometru ManpowerGroup Perpektyw Zatrudnienia, 41% przedsiębiorców z branży HoReCa i MICE w pierwszym kwartale 2022 roku zamierzało pozyskać nowych pracowników.4 Pracodawcy szukają osób, które mają odpowiednie kompetencje zawodowe. Grupą, która może zasilić braki kadrowe, są studenci, którzy szybko uczą się nowych rzeczy, dobrze odnajdują się w nowych technologiach, a także osoby, które odeszły w czasie pandemii z branży i obecnie szukają dodatkowego zatrudnienia.

Jak szukać pracowników z branży HoReCa?

Poszukując dostawców i osób, które będą pracowały przy przygotowywaniu posiłków, warto skorzystać z nowoczesnej aplikacji workinn.app (https://workinn.app/). Jest to wygodny portal łączący potencjalnych pracodawców i zleceniobiorców. Kandydat, przedstawiając w formularzu swoje kompetencje, doświadczenie i oczekiwania, udostępnia również terminarz, dzięki czemu zleceniodawca może nawiązać z nim współpracę i zarezerwować jego czas. W jednym miejscu dostępne są ogłoszenia z branży HoReCa i MICE. Panel zarządzania ułatwia przeglądanie statystyk zarobków, danych finansowych, historii zatrudnienia i grafików. Kadry i umowy są zautomatyzowane. Jest to sposób na oszczędność czasu, pieniędzy, ograniczenie obiegu dokumentów i znalezienie zaufanych osób do pracy.

 

  1. https://forsal.pl/biznes/artykuly/8276438,dostawy-jedzenia-do-domu-co-czwarty-polak-czesciej-niz-przed-pandemia.html
  2. https://poradnikrestauratora.pl/artykuly/raport-stava-2022-rynek-dowozow-jest-wart-88-mld-zl/
  3. https://www.horecatrends.pl/delivery/117/rynek_dowozow_jedzenia_w_polsce_jest_wart_juz_ok_9_mld_zl_raport,10866.html
  4. https://issuu.com/brogmarketing/docs/raport_dostawc_w_horeca_2022?e=18696378/90718780

Przypisy